Láss csodát!

Azonosítószám: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00586

Kedvezményezett:

Konzorciumvezető: Körmendi Szociális Szolgáltató és Információs Központ

Támogatás összege: 3 000 000,- Ft

Támogatás mértéke: 100 %

Projekt időtartama:

A projekt megvalósításának kezdete

2019.09.01.

A projekt tervezett befejezési dátuma

2021.04.30.


Projekt tartalmának bemutatása:

A projekt célja:

A projekt a fogyatékkal élő emberek társadalmi kirekesztettségének megoldására irányul azáltal, hogy javítja a társadalomban való beilleszkedésüket, illetve újra beilleszkedésüket. A fogyatékos emberek nem lehetnek másodrendű polgárok, lehetőséget kell adni számukra, hogy képességeiket, tehetségeiket be tudják mutatni, ezáltal Körmend város identitását alakítva.

A projekt fő elemei a fogyatékossággal élők csoportos és egyéni produkciói bemutatkozó jelleggel. Fogyatékosokkal foglalkozó szakemberek akik megfelelő tapasztalattal bírnak, mentorálják a fogyatékossággal élőket.

Több hónapos előkészületek és felkészítés előzi meg a gálát. A megvalósítást 2019. októberében tervezzük a város 775 éves rendezvénysorozatához kapcsolódva. A projekt lezárásával összegyűjtjük tapasztalatainkat, mit sikerült megvalósítani, mit értünk el.

A rendezvény legfontosabb prioritása a fogyatékkal élők, rászorulók és hátrányos helyzetben élők társadalmi kötelékének erősítése, a hátrányban élők elfogadtatása, az interperszonális kapcsolatok erősítése embertársaink között.

A projekt helyszíne az intézmény székhelye, valamint a Batthyány Örökségközpont Látogatóközpontja, ami teljes mértékben felújított és akadálymentesített környezetet biztosít egy ilyen nagyszabású program megvalósításához.


ELISMERÉS


Bebes István Fidesz-KNDP Körmend Város Polgármestere és Vass László Ferrum- S Kft ügyvezetőjének kezdeményezésére a Fidesz-KNDP helyi önkormányzati képviselői, vállalkozók, három szurkolói csoport 2020. március 27-én megköszönte és elismerte a Körmendi Szociális Szolgáltató és Információs Központ és az Unger László Idősek Otthona dolgozóinak a mindennapi áldozatos munkáját.

Az intézményeket ajándéktárgyakban részesítették, a megvásárolt termékeket a helyi vállalkozók nagy árengedménnyel biztosították.

Ajándéktárgyak:

- 1 db személygépkocsi használata a válság ideje alatt

- 80 db vásárlási utalvány

- 1 db hűtőszekrény

- 12 db szék

- 1 db varrógép

- 1 db porszívó

- 1 db irodai forgószék

- 1 db mikrohullámú sütő

- 80 db rózsa

- 2 db olaj radiátor

- 11 db pizza

- 3 nagy tálca sütemény

- 1 karton narancs

- 1 karton édesség

- 3 db hajszárító

- 3 db lázmérő


Ezúton is köszönjük a felénk áradó szeretetet, megbecsülésüket, erőt adva a további munkánkhoz, ebben a nehéz időszakban.Körmendi Szociális Szolgáltató és Információs Központ

és az

Unger László Idősek Otthona

dolgozói„Együtt minden könnyebb!” címmel pályázatot nyertünk


A TESCO- Global Áruházak ZRT. fontos feladatának tekinti a helyi közösségek, civil szervezetek és alapítványok támogatását. 2017- ben a TESCO által meghirdetett 400.000 Ft. összegű támogatással megvalósulhatott az „Együtt minden könnyebb!” című projekt.
A pályázati programban megfogalmazott tevékenység a Körmendi Szociális Szolgáltató és Információs Központ közreműködésével valósulhatott meg, hiszen az intézmény munkatársai azok, akik napi szinten részt vesznek a szociálisan rászorultak mindennapi megsegítésében és támogatásában. A Reménysugár Közhasznú Alapítvány szándéka az volt, hogy országszerte ismert szakemberekkel népszerűsítse az egészséges életmódot, a helyes táplálkozást és a rendszeres mozgást. Az volt a cél, hogy a hátrányos helyzetűek, idősek és fogyatékkal élők látókörét szélesítsük, amelyre kiválóan alkalmasak voltak programjaink, az előadások és rendezvények. Fontos volt, hogy a különböző korú és társadalmi helyzetű emberek megismerjék és elfogadják egymás problémáit, nehézségeit, mert egyedül minden nehezebb, de segítséggel „Együtt minden könnyebb!”
Az eltérő korosztályok bevonásával a programok alatt több szinten megvalósult a tapasztalatok átadása a kulturális, szabadidős és sport tevékenység területén. A megszervezett programok mindenki számára nyitottak voltak. A társadalmi munkában résztvevő szakemberek széles körű kapcsolatrendszerükön keresztül terjesztik azóta is az alapítvány célkitűzéseit, az egészséges életmódra való ösztönzést.

A TESCO pályázat első nyilvános programjaként 2018. március 8- án Dienes Dorina gyógytornász adott tanácsokat az idősek számára a koruknak megfelelő mozgási technikák elsajátítására.


2018 júliusában Sarkadi Judit TRX funkcionális tréner a fogyatékkal élőknek egy jó hangulatú, közös tornát tartott a szabadban.


A szakemberek elsődleges feladatuknak tekintették azt, hogy az egyének mindennapi életének részévé váljon a rendszeres testmozgás. A pályázat sikerének könyvelhető el, hogy a megnövekedett érdeklődés miatt az addigi heti 2 alkalom helyett heti 4 alkalommal végeznek a szépkorúak rendszeres testmozgást a gyógytornász irányításával.
2018. június 14- én Budai Péter séf kóstolással egybekötött bemutató főzést tartott, amelynek keretében az idősekkel új főzési technikákat ismertetett meg. Az elérendő cél az egészséges táplálkozás népszerűsítése volt, mellyel csökkenthető a helytelen táplálkozásból adódó betegségek száma. A televízióból is jól ismert séf praktikus és hasznos tanácsokat adott az egészséges ételek gyors és egyszerű elkészítésére vonatkozóan.
 
 
A pályázat segítségével lehetőségünk adódott egy korszerű szeletelőgép megvásárlására is, amelynek segítségével a speciális diétát tartó időseknek lehetőségük van az alapanyagok pontos adagolására a későbbiek folyamán is. A program zárásaként 2018. december 18- án karácsonyi vacsorára invitáltuk a a programban résztvevőket egy helyi vállalkozó segítségével, a korábban tanultak és tapasztaltak figyelembe vételével. A menü egészséges alapanyagokból és korszerű főzési technikákkal készült. A pályázat megvalósításával szerettük volna elérni, hogy a programok résztvevői a projekt során megszerzett hasznos tapasztalatokat, tanultakat és hallottakat beépítenék a mindennapi életükbe, a táplálkozási szokásaikba. Fontos, hogy a különböző célcsoportok megismerjék és elfogadják egymás problémáit és nehézségeit, valamint a kapcsolatrendszerük és ismereteik kiszélesedjenek, ezáltal egy élhetőbb életet biztosíthatunk számukra, mert „Együtt minden könnyebb!”
Celldömölk 

2016. június 11-én tizenötödik alkalommal rendezték meg Celldömölkön a Fogyatékkal Élők Országos Kulturális Fesztiválját, melyre intézményünk ellátottjai is meghívást kaptak. A Fesztivál helyszínének a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár színházterme adott otthont.

A rendezvényre 42 műsorszámmal készültek a fellépők. Intézményünket 12 fős delegáció képviselte a kísérők jelenlétével. Nagy izgalommal készültünk a produkciókra, verssel, mesével, közös tánccal.  A produkciókat szakmai zsűri értékelte, melynek eredményeként különdíjjal jutalmazták fellépőnket, mindannyiunk nagy örömére.  Tartalmas, felejthetetlen napot töltöttünk el, reményeink szerint még lesz alkalmunk megmutatni, mire vagyunk együtt képesek más rendezvényeken is.

Fonyód 2016. június 27-29. 

A Fogyatékosok Nappali Ellátásának ellátottjai intézményünk dolgozóinak kíséretében 33 fővel, három csodálatos napot töltöttek el Fonyódon a Dam Hotelben.

Június 27-én hétfőn 9 órakor indultunk a nagy útra. A Hotel személyzete szívélyesen fogadta a csapatot. Az időjárás kissé hűvös volt, ez azonban nem akadályozott minket abban, hogy felderítsük a környéket, nagyokat sétáljunk, gyönyörködjünk a Balatonban. Persze a fagyizás és a vásárlás sem maradhatott ki a napi programból.

 Másnap gyönyörű reggelre ébredtünk, a szálloda vezetésének jóvoltából a wellnes részleg használatát térítésmentesen bocsátották mindannyiunk rendelkezésére, így mindenki a számára megfelelő programot választhatta. Volt, aki a hullámzó Balatonban fürdött, volt aki a hotel élménymedencéjét választotta, olyan is akadt, aki kedvet kapott az előző napi séta folytatására. Ezen a napon látogatóink érkeztek, intézményünk előző vezetője Viserálek Sándorné Marika, a jelenlegi vezetője Szálkai Istvánné Zita, valamint a Fogyatékosok Nappali Ellátásának nyugdíjba vonult csoportvezetője Szabó Gáborné Ibolya személyében. A vendégek nagy örömünkre ajándékkal, sok-sok finomsággal érkeztek. A kiadós ebéd elfogyasztása után útra keltünk ismét, Fonyódról Badacsonyba hajón tettük meg az utat. Az élményekben gazdag hajókirándulást ismét laktató vacsora követte, aztán jöhetett a fürdőzés újra, majd egy kis beszélgetés, zenehallgatás, tv nézés a közös társalgóban.

Az utolsó szép  napunk minden percét kihasználtuk, délután megérkezett értünk a busz, ami hazaszállított mindannyiunkat.

Köszönetet szeretnénk mondani Tolnai Józsefné Margit néni adományozónak, hiszen az Ő felajánlásának, önzetlen segítségének köszönhetően az ellátottaknak 5000.- Forintba került ez a nyaralás, míg a felmerülő személyenkénti 15000.- Ft  pluszköltséget a Reménysugár Közhasznú Alapítvány és a Körmendi Szociális Szolgáltató finanszírozta részünkre. 


Farsangolás

2016. február 5-én tartottuk az idei farsangi mulatságot, melyre nagy izgalommal készültek ellátottaink. Idén a hagyományoktól eltérően nem egyéni felvonulást tartottunk, hanem közös produkciót készítettünk. A mulatozás alatt frissen sült fánkot, teát és kakaót kaptak, melyet nagy örömmel fogadtak. További képek a Galériában láthatóak.Szabadtéri sport

A jó idő beköszöntével idén is elkezdtük a szabadtéri sportolást. Intézményünk hamarosan hivatalosan is tagja lesz a Magyar Speciális Olimpia Szövetségnek és ellátottaink versenyszerű helyzetekben is megmérettethetik magukat. Még több kép a Galériában!Tankonyha

Intézményünk gyarapodott egy új villanytűzhellyel. Ezt kihasználva tankonyha-foglalkozásokat tudunk biztosítani ellátottainknak. A tankonyha lehetőséget ad gondozónői irányítás és felügyelet kíséretében különböző ételek elkészítésére és az egyszerűbb konyhai műveletek elsajátítására, gyakorlására. A sütésről és a finomságok elfogyasztásáról készült további képeinket a Galériában lehet megtekinteni.
Nap az esélyegyenlőség jegyében

A teljes elfogadás a feltétel nélküli szeretet”.

Ez volt az a mottónk, amely életre hívta a 2015. június 09-én megrendezett Esélyegyenlőségi Napot. Az volt a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet az elfogadás és a szeretet fontosságára, valamint az emberek közötti különbözőségekre, legyen az akár életkori, fogyatékosságon vagy más személyiségjegyeken alapuló.

Az eseményt Körmend város polgármestere, Bebes István nyitotta meg, hangsúlyozva a feltétel nélküli elfogadás és szeretet szükségességét. Ezt követően dr. Jójárt Ágnes egyenlőbánásmód- referens tájékoztatta a hallgatóságot munkájáról, és elmondta, mikor, milyen ügyben lehet hozzá fordulni segítségért, valamint több precedenst is megosztott a jelenlévőkkel.

Szerepet kaptak műsorukkal a szombathelyi Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. Fogyatékosok Nappali Intézménye, valamint intézményünk Fogyatékosok Nappali ellátottai, amit Fasching Zsuzsanna zeneterapeuta által vezetett közös produkció követett. A program sokszínűségéhez az Intézmény idős ellátottai, valamint az Unger László Idősek Otthona lakói egyéni és csoportos műsorszámaikkal nagyban hozzájárultak.

A vendégsereg sorai között nagy számban jelen voltak a körmendi általános iskolák és a körmendi Kölcsey Ferenc Gimnázium tanulói is.

A másik ember problémájába, élethelyzetébe való beleérzőképességet hivatottak előmozdítani azok a felállított állomáshelyek, ahol lehetősége nyílt mindenkinek, hogy többek között kipróbálja, milyen érzés kerekesszékhez kötve közlekedni, bekötött szemmel tárgyakat, illatokat, vagy ízeket felismerni. Emelték az esemény színvonalát azon személyes élményeiket megosztó személyek, akik a valamilyen fogyatékossággal szembeni mindennapos küzdelmeikről számoltak be. A program végén a Senior Néptáncegyüttes műsorát fogadhatták a vendégek.

Versmondó verseny Szombathelyen

2015. március 20-án Szombathelyen megrendezésre került a X. Kincskereső Megyei Vers és Mesemondó Verseny. Intézményünket Nyul Renáta, Dimov Zita és Horváth Krisztián képviselte. Nagy izgalommal várták a verseny napját, amire szorgalmasan felkészülve érkeztek. Büszkén tértek haza, ugyanis Nyul Renáta A három selyp leány című mesével II. helyezést ért el, amihez ezúton is gratulálunk!


Parapódium adományból 

Az ADA Hungária Bútorgyár Kft. jóvoltából 2014-ben intézményünk ellátottai számára Parapódiumot vásároltunk, mely egy különleges, szabadalmaztatott rehabilitációs eszköz, ami a lábak és a törzs bénulása esetén aktívan segíti a rehabilitációt. Segítségével álló testhelyzetbe hozható a beteg, álló helyzetben pedig a beteg súlypontjának változtatásával az eszközzel lépegetni tud.

További képek az eszköz használata közben a galériában találhatók. 


10 éves a Szociális Szolgáltató és Információs Központ

2014. június 06-án ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját a körmendi Szociális Szolgáltató és Információs Központ.

Az intézmény 2004. májusában nyitotta meg kapuit, melyben jelenleg is több szociális ellátási forma működik. Az ünnepséget Boros Barna az intézmény vezetője nyitotta meg. Köszöntőt mondott Bebes István Körmend város Polgármestere, aki beszédében többek között hangsúlyozta a szociális szféra és a társadalmi összefogás fontosságát, jelentőségét a város illetve a kistérség mindennapjainak vonatkozásában.

Az intézmény korábbi vezetője, Viserálek Sándorné a Körmendi Idősekért Nonprofit Kft. ügyvezető – intézményvezetője beszédében visszatekintett az elmúlt tíz év történéseire.

Ezután színvonalas műsorral kedveskedtek az intézmény ellátottai, majd a Senior néptáncegyüttes táncos előadásával zárult a program.
Segítésből jeles

Járássegítő korlátot adtak át október 13-án a Szociális Szolgáltató és Információs Központ pincéjében kialakított tornateremben.

Boros Barna az Intézmény vezetője elmondta, hogy az eszköz megvásárlásához szükséges forrást a körmendi magánszemélyek és vállalkozók nagylelkű felajánlásai, ugyanakkor Gombásné Nardai Ibolya, a Reménysugár Közhasznú Alapítvány Kuratóriuma Elnökének köszönhetően az Alapítvány által nyújtott pénzügyi hozzájárulás révén sikerült megteremteni. A Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja Guruló Műhelyhálózata képviselőjétől átvett 5 méter járáshosszúságú korlát a koordinációs zavarral, az alsó végtagok alapvető funkció-károsodásaival küzdők terápiájának szerves részét képezi. Fontos szempont volt, hogy alkalmas legyen a különböző életkorú és testi adottságú használók igényei kielégítésére, így mind magasságában, mind szélességében jelentős tartományban mozgatható illetve állítható.

„A cél megvalósításához szükséges adományokat ezúton is köszönjük!” – mondta az Intézmény vezetője.